Matcha


Podle dochovaných historických dokumentů se používal zelený čaj již ve 3. století n.l. Údajně semínka zeleného čaje dovezl do Číny japonský vyslanec vlády dynastie Tang, které poté využívali šlechta a duchovní co by léčivé tonikum. V roce 1191 přinesl japonský mnich Eisai z Číny nový způsob pití zeleného čaje. Tudíž kolébkou Matchy není jen Japonsko, ale i Čína.

V poslední době se Čína opět vrací k výrobě tohoto tradičního asijského zázraku, spolupracuje s předními světovými organizacemi, kontrolující jeho kvalitu.


Způsob zpracování :

Před sklizní se po dobu čtyř týdnů zastíní plantáže čaje plachtami, tudíž dojde z 90% k eliminaci přirozeného světla. Rostliny kompenzují úbytek světla zvýšením chlorofylu v listech. Nejlepší čajové lístky se ručně sesbírají, poté spaří, následuje sušení. Pak se lístky nařežou a odstraní se stonky a žilky. Usušené listy se pak umístí do chladícího boxu, který zaručuje celý rok vysokou kvalitu. V tuto chvíli a po těchto procesech se čaj označuje jako tencha.

Tencha se pak postupně mele na žulových mlecích kamenech, což je velmi zdlouhavý proces. Výsledkem je prášek, který známe pod pojmem matcha. Každý krok ve výrobním procesu je monitorován a dokumentován. Též se provádí pravidelné testy a kontroly, aby konečný produkt splňoval přísné normy.

Přínosy pro zdraví :

Základním rozdílem je to, že u klasického zeleného čaje se po vyluhování lístky čaje vyhodí, kdežto u Matchy je zkonzumujeme celé. Matcha pomáhá udržovat vyšší duševní jasnost a energii, čístí organismus.

Matcha obsahuje :

- až 137 x více antioxidantů než v klasickém zeleném čaji                                                                                                  - velké množství L-theaninů - jedinečné přírodní aminokyseliny                                                                                        - obsahuje též teofylin, který má podobné účinky jako kofein                                                                                          - obsahuje vitamín A,C,E, dále minerály a katechiny, vlákninu                                                                                            - obsahuje antioxidant EGCG (prevence proti nádorům) 

Použití :

Matcha má dnes široké použití, od teplých nápojů či studených, přes oblíbené smoothie i jako ingredience do moučníků či jiných pokrmů.                                                                                                                                               Na jeden klasický šálek čaje použijte 2 g Matchy.

Nevhodné pro děti do 4 let. Těhotné a kojící ženy max. 4 g denně.

Země původu, certifikáty :

Jsme přímý dovozci, čaj je ze sklizně z provincie Zhejiang (China).

Doložitelné certifikáty : CERES (DE), BRC (UK), USDA (bio certifikát USA), CZ-BIO-003

Prémiová řada - příchutě, extrakty a jejich přínosy :

Borůvka : občas je toto ovoce označováno jako pokladnice vitamínů či jako naše nejcennější ovoce. Borůvka (vlastním názvem Brusnice borůvka) je léčivá rostlina z čeledi vřesovitých. Plody jsou též zdrojem antioxidantů, provitamínu A, vitamínu B,C, karotenoidy a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom).            Je dokázáno, že borůvka zlepšuje noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšuje imunitu, prospívá regeneraci sliznic, má uklidňující a protistresový účinek, prodlužuje život a chrání před stařeckou demencí. Též jsou zaznamenány úspěchy při léčbě neplodnosti.   

Jahoda : jahody (plody jahodníku) jsou velmi bohatým zdrojem vitamínu C. Kromě vysokého podílu vitamínu C jsou také zdrojem vitamínu A,B a E, dále organických kyselin (jablečné, citrónové, chininové či ellagové, která například působí v prevenci nádorových chorob). Dále podporují metabolismus a vylučování, působí též proti vzniku močových a žlučových kamenů, snižují nachlazení a také pomáhají při léčbě chorob srdce.

Soursop : u nás velmi málo známe ovoce (český název láhevník ostnitý či anona ostnitá či guanabana). Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, v současnosti se též vyskytuje v Asii, Africe a Oceánii. Živiny, které jsou přítomné v soursopu jsou aminokyseliny, kyselina askorbová (vitamín C), vápník, sacharidy, železo, niacin, fosfor, riboflavin a thiamin, atd. Kyselina askorbová zvyšuje množství antioxidantů v těle. Ty pomůžou bojovat proti volným radikálům v těle a pomáhají tím udržet nespočet infekcí a poruch v šachu. Bylo provedeno již několik studií ohledně působení soursopu na rakovinu a v mnohých z nich se podařilo dokázat, že výtažek ze soursopu může zabít specifické druhy rakovinotvorných buněk, které jsou rezistentní vůči chemoterapii a zlepšit tím výsledky chemoterapie. Tento druh extraktu spolu s čajem Matcha je nyní velmi oblíben v USA, nyní drží první příčku v prodeji prémiové řady čajů Matcha.

Připravujeme extrakty : citron, pomeranč, máta, zázvor, jablko, banán, skořice, guava, vanilka, mango